Logo-Lisette-Geel

ICM fotografie: ‘Let op contrast’ is niet zomaar een tip

Abstracte foto bewegende witte draden - foto van Lisette Geel

ICM fotografie: ‘Let op contrast’ is niet zomaar een tip

ICM fotografie: ‘Let op contrast’ is niet zomaar een tip

ICM fotografie: ‘Let op contrast’ is niet zomaar een tip

ICM fotografie: ‘Let op contrast’ is niet zomaar een tip

ICM fotografie: ‘Let op contrast’ is niet zomaar een tip

ICM fotografie: ‘Let op contrast’ is niet zomaar een tip

ICM fotografie: ‘Let op contrast’ is niet zomaar een tip

ICM fotografie: 'Let op contrast' is niet zomaar een tip

Misschien heb je weleens een of meerdere fotoworkshops gevolgd. Om je kennis te vergroten en nog het liefst om je eigen stijl te vinden. In die workshops krijg je vaak allerlei tips om betere foto’s te maken. Bijvoorbeeld: let op contrast. Zelf dacht ik dan bij zo’n opmerking ‘ja, ja, dat weet ik nu wel’. Maar ik vraag me af of ik er écht op lette.

Alleen weten is niet genoeg bij ICM fotografie

Nu steeds meer mensen aan mij tips vragen, vooral over ICM-fotografie, zeg ik dat ook. Let op contrast. Zelfs nog meer dan bij gewone fotografie. Maar ik weet niet zeker of mensen die raad dan ook echt opvolgen. En of ze ook snappen wat ik bedoel. En ik besef dat dat komt omdat alleen weten niet genoeg is. Om te weten hoe belangrijk dit is, moet je het ervaren. Want ja, het is écht belangrijk. Het zorgt bijvoorbeeld dat je resultaat interessant of zelfs aantrekkelijk wordt.

De betekenis van ICM

Voor de mensen voor wie de term ICM fotografie nieuw is: het staat voor intentional camera movement en het betekent dat je je camera opzettelijk beweegt tijdens het maken van foto’s. Door een langere sluitertijd kun je mooie zachte effecten bereiken. Dit leidt tot creatieve, abstracte en soms zelfs impressionistische foto’s. Bekijk hier mijn recente abstracte foto’s.

Wat betekent dat dan, let op contrast?

Om je dat te laten zien kan ik allerlei foto’s met je delen. Maar misschien moet ik het anders doen en je uitnodigen om het te ervaren. En dan bedoel ik het verschil tussen mét en zonder contrast. Stel je toestel dus zo in dat je een langere sluitertijd hebt en zoek iets om je heen in één kleur of met kleuren die erg op elkaar lijken. Maak hiervan een ICM-foto. En bekijk dan het resultaat.


Zoek dan ergens naar contrast. Maak niet uit waar. Het kan gewoon in je woonkamer de grens tussen muur en vloer zijn, of tussen stoel en tafel. Het kan een zwarte kat op een witte tafel zijn, een rode bloem tussen allemaal gele. Maakt niet uit wat, maar maak nu nog eens een foto met beweging. Probeer in de afbeelding de kleuren naast elkaar te laten. Wat ik bedoel is dat je meebeweegt met de lijn tussen de kleuren en er niet tegenin gaat met je beweging. Anders lopen de contrasten weer door elkaar. Zie je wat het contrast doet met je resultaat? Wil je het resultaat met mij delen? Plaats dan je ICM-foto’s met en zonder contrast op Instagram onder de hashtag #leerICM

Meer lezen over ICM fotografie?

Ben je geboeid door ICM fotografie en wil je meer weten? Lees dan hier mijn blog Mijn eerste ervaringen met ICM-fotografie en klik hier voor de blog Mijn intuïtie zorgt voor de mooiste foto’s.

Zelf ICM leren?

Op dit moment ontwikkel ik een workshop ICM fotografie. Hierin ontdekt je in een kleine groep of ICM iets voor jou is en leer je hoe je zelf creatieve, abstracte foto’s maakt. Heb je belangstelling, stuur me dan alvast een bericht. Ik stuur je dan informatie zodra de data voor de workshops bekend zijn.

Lees meer

Foto van roze chrysant dichtbij - foto van Lisette Geel
persoonlijke groei

Denkend aan vroeger

Ik hoor mezelf vaak vertellen over mijn oma Leida. Zoveel zelfs, dat mijn dochter inmiddels het gevoel heeft dat ze haar ook heeft gekend. Mijn

Lees verder »
in de natuur kom ik thuis
natuur

Thuis in de natuur

Thuis in de natuur   In het boek Walden van Thoreau – uitgegeven in 1854 – vertelt de auteur hoe hij een eigen huisje in

Lees verder »
Chat openen
Hallo 👋
Hoe kan ik je helpen?