Logo-Lisette-Geel

Over mij

Iemand zei me: jij bent als een strand waar de zee overheen spoelt. Bij eb blijven er dingen achter. Gebeurtenissen, emoties, ervaringen. Jij laat je raken door dat alles en creëert er dan iets mee: een tekst, een foto, een tekening.

Fotografie is mijn manier om mezelf te uiten Dwalend door de duinen en langs het strand komt er rust, waardoor ik ruimer ga kijken en dingen zie die ik eerder niet zag. Daarbij ben ik nieuwsgierig. Dat zorgt dat ik mezelf en mijn werk steeds opnieuw ontdek. Meestal heb ik een bepaald idee, een startpunt, maar ik pin me er niet op vast. Juist in de beweging, in het onverwachte, ontstaat er iets nieuws.

Dat wat raakt

In mijn abstracte fotografie laat ik me leiden door dat wat niet onmiddellijk zichtbaar is; de tussenruimte, de leegte, de beweging, de onderstroom. Dat waar je oog niet direct op valt als je gewoon om je heen kijkt, maar wat de sfeer en (dus vaak) je emotie bepaalt.

Het gaat mij niet zozeer om het vastleggen van de wereld om me heen, maar om het aan het licht brengen wat me raakt en er dus voor mij toe doet. Daarbij valt me op: hoe dichterbij iets is, hoe abstracter en universeler het vaak lijkt.

Mijn fotografie loopt vrijwel synchroon aan mijn persoonlijke ontwikkeling. Steeds wanneer ik dicht bij mezelf kom, kom ik bij het verlangen om te fotograferen uit. En hoe meer ik daarin exploreer en experimenteer, hoe ik meer ik dat ook in mijn gewone leven doe. Mezelf toestaan om te spelen maakt me vrijer en blijer.

Portret Lisette Geel

Abstracte fotografie: eenvoud en kleur

 

Ik fotografeer al zo’n 35 jaar en ik schrijf nog veel langer. Lange tijd voelde ik me vooral een schrijver, maar langzamerhand verandert dat. Ik vind woorden en zinnen nog steeds van groot belang, maar in beelden kan ik me ook vaak uiten als er geen woorden lijken te zijn.

De laatste jaren wordt mijn werk steeds abstracter. De basisopleiding aan de Fotovakschool en enkele workshops en cursussen hebben gezorgd voor basiskennis over techniek en compositie. Verder laat ik me leiden door mijn intuïtie en trek ik er gewoon veel op uit. Door een van mijn docenten werd ik in mijn werk een colorist genoemd. Duidelijke lijnen en kleurvakken krijgen in mijn fotografie een nieuwe verbinding. Mijn werk kenmerkt zich door kleur in combinatie met eenvoud, waarbij ik speel met de balans tussen realistisch en abstract. 

Inspiratie


Inspiratie vind ik overal, iedere dag. In literatuur, in natuur – de weidsheid en organische vormen – in wetenschap, in andere mensen en in de wereld om me heen. Doordat ik steeds abstracter ga fotograferen, kijk ik ook anders naar wat andere kunstenaars maken. Ik doorvoel hun werk steeds vaker en steeds meer. Dat maakt dat een werk soms maakt dat ik diep ontroerd ben, zonder dat ik precies weet waarom. Het is een mooi proces van artistieke uitwisseling, waar een ander soms niet eens persoonlijk bij betrokken is, maar waar ik erg van geniet. 

Ik word niet per se door alleen fotografen geïnspireerd. Qua persoonlijkheid is Da Vinci mijn voorbeeld. Dit omdat hij wetenschap en kunst combineerde en gebruik maakte van kruisbestuivingen, die je goed in zijn dagboeken terugziet. 

 

Dat is dan ook zijn werk dat me het meeste raakt. Zelf heb ik ook dagboeken waar ik van alles in noteer en vastleg en waar nieuwe ideeën ontstaan.

Inspiratie vind ik bijvoorbeeld in het werk van Die Blaue Reiter (vorm en kleur), Cezanne (kleurenpalet, landschappen, lijnen, mate van abstractie), Van Gogh (organische vormen, techniek), Johannes Larsen (natuur, blauw, palet), Klimt (structuren en kleuren), Cesar Manrique (organische vormen), Hundertwasser (idem), Gaudí (vormen en kleuren), Cartier Bresson (compositie) en Constantine Manos (kleuren, het fotograferen van de tussenruimte, compositie). Op Instagram (hedendaagse kunstenaars) word ik o.a. geraakt door Shelley Rhodes (en haar boeken), Daniëlle van Herk, Austin Kleon, Karishma Chugani en Claire Wallwork.

Klein meisje voor een spiegel
Ik als kleine onderzoeker (twee jaar)
Meisje voor de spiegel
Wie ben ik eigenlijk?

Kernwaarden

 

Verwonderen

Dat het lukt om iedere dag met een open blik en nieuwsgierigheid naar de wereld en jezelf te kijken, al is het niet altijd mooi wat je ziet.

Jezelf zijn
Je vrij genoeg voelen om te ontspannen en om je te uiten. Dat je je senang voelt met het leven dat je leeft en de dingen die je doet.

Inspiratie
Je laten raken door de wereld, door mensen en hun verhalen. Daardoor wakkert het innerlijk vuur aan en inspireer je als vanzelf de wereld om je heen.

Helderheid
Dat het duidelijk een eenvoudig is in je hoofd, dat je voelt dat het klopt.

Nice to know

 

  • Naast fotograaf ben ik strategisch communicatieadviseur.
  • Met mijn gezin woon ik aan de duinrand in Egmond aan Zee.
  • Wildvreemden vertellen mij ‘zomaar’ hun verhaal.
  • Al mijn leven lang ben ik ongeremd nieuwsgierig naar de wereld en de beweegredenen van mensen.
  • Ik heb een onderzoekende en energieke geest.
  • Hoe meer verschillende dingen ik doe, hoe blijer ik word.
  • Ik hou van fotograferen, lezen, genealogie, wandelen, schilderen, schrijven.
  • Ik schrijf voor een website over stamboomonderzoek

Contact

Jan Dirk z’n Dal 77
1931 DL Egmond aan Zee

T: 06 – 55 89 84 05
E: Lisette Geel

KvK: 67389228

Klik hier voor het privacybeleid

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Chat openen
Hallo 👋
Hoe kan ik je helpen?