Logo-Lisette-Geel

Jezelf ontwikkelen is de wereld verbeteren

Jezelf ontwikkelen is de wereld verbeteren

Jezelf ontwikkelen is de wereld verbeteren

Jezelf ontwikkelen is de wereld verbeteren

Jezelf ontwikkelen is de wereld verbeteren

Jezelf ontwikkelen is de wereld verbeteren

Jezelf ontwikkelen is de wereld verbeteren

Jezelf ontwikkelen is de wereld verbeteren

Ooit moest ik van een loopbaancoach kaartjes met eigenschappen kiezen die ik bij mezelf herkende. Ik nam het kaartje ‘zelfkennis’, maar die moest ik van haar weer wegleggen… Jezelf ontwikkelen, wat was ik daar nog ver van verwijderd.

De weken daarna ontdekte ik dat ik misschien wel veel nadacht, maar dat dat niet hetzelfde is als jezelf kennen. Weten hoe je reageert, weten wat je nodig hebt om je goed te voelen, weten wat er met je gebeurt als je angstig of boos bent. Er zijn allerlei zaken die je kunt ontdekken over jezelf en je gedrag.

 • je gedrag en gevoel bij blijdschap, boosheid, angst of verdriet
 • je gedrag en gevoel als je in de flow zit
 • je waarden en overtuigingen
 • je talenten en vaardigheden
 • je behoeften
 • je energiegevers (waarvan/van wie krijg je energie)
 • je energienemers (wat/wie kost je energie)

Wat heb je daaraan?

Heel lang heb ik gedacht dat zelfontwikkeling niet echt nodig was. Waar ik vooral mee worstelde was dit: waarom zou ik tijd besteden aan mezelf ontwikkelen in plaats van een ander helpen? Dat was toch veel zinvoller?

Nu weet ik beter. Door jezelf beter te leren kennen, word je krachtiger, zodat je steviger in je schoenen staat en jezelf niet bij het minste of geringste omver laat blazen. Daardoor ben je voor anderen niet alleen een betere (communicatie)partner in leven en werk; je kunt ook een rol van betekenis spelen voor de mensen en de wereld om je heen. In het boek De verboden vrouw spreekt  staat het er zo: “Vanuit deze basis van zelfwaardering ontstaat van nature een begripvolle houding naar andere mensen. Als je je werkelijk verdiept  in jezelf en begrip ontwikkelt voor je eigen menselijkheid, wordt je blik op andere mensen vanzelf zachter.”

Verbeter de wereld, begin bij jezelf geldt dus echt

Boeken lezen helpt ook, vooral om jezelf inzicht te geven. Voor echte veranderingen is het belangrijk om vooral ook dingen te doen, te oefenen en te ervaren. Denk aan:

 • een dagboek bijhouden (reflectie)
 • naar buiten gaan, wandelen
 • af en toe niets te doen en mijmeren
 • meditatie, yoga en/of sport
 • oefeningen bij/met een coach of een vriend
 • vragen beantwoorden over wat je gelukkig maakt en wanneer je kalm bent of in balans

 

 

Lees meer

Foto van roze chrysant dichtbij - foto van Lisette Geel
persoonlijke groei

Denkend aan vroeger

Ik hoor mezelf vaak vertellen over mijn oma Leida. Zoveel zelfs, dat mijn dochter inmiddels het gevoel heeft dat ze haar ook heeft gekend. Mijn

Lees verder »
in de natuur kom ik thuis
natuur

Thuis in de natuur

Thuis in de natuur   In het boek Walden van Thoreau – uitgegeven in 1854 – vertelt de auteur hoe hij een eigen huisje in

Lees verder »
Chat openen
Hallo 👋
Hoe kan ik je helpen?