Logo-Lisette-Geel

Hoe overtuigingen je in de weg staan

Hidden door

Hoe overtuigingen je in de weg staan

Hoe overtuigingen je in de weg staan

Hoe overtuigingen je in de weg staan

Hoe overtuigingen je in de weg staan

Hoe overtuigingen je in de weg staan

Hoe overtuigingen je in de weg staan

Hoe overtuigingen je in de weg staan

Ik heb altijd voor de klas gestaan en docenten onderwezen. Denk je dat ik ook teamleider kan worden?’

Ze kijkt me verwachtingsvol aan.Ik denk alleen maar: hoe jij voor de klas staat, hoe jij uit ieder kind en uit iedere docent het beste weet te halen door de juiste snaren te raken. Dat is magisch. Ik zeg:

‘Waarom zou je geen teamleider kunnen worden?’

‘Gewoon, omdat ik denk dat dat op een bepaalde manier moet. Een manier die ik niet wil.’

Zo kunnen overtuigingen invloed hebben op het denken over jezelf.

Een ander voorbeeld.

Ik vind mezelf niet sportief. Ik deed ook niet aan sport. Tot ik ziek werd en niet meer kon lopen. Ik kwam erachter dat ik mijn hele leven aan sport zal moeten doen om pijnvrij te blijven. Inmiddels fitness ik tweemaal per week en loop ik (momenteel) driemaal per week hard. Dit door mijn overtuiging ‘ ik ben niet sportief’ aan de kant te zetten. Ik vind het nog steeds lastig om mezelf wel sportief te noemen. Maar vijf keer per week sporten… is dat niet sportief?

Het boek De kracht van liminaal denken laat zien hoe overtuigingen ons denken beïnvloeden. En hoe je jezelf kunt veranderen door je denken te veranderen. En dat doe je weer door verder te kijken dan je neus lang is…

Wat is liminaal denken?

Het woord liminaal komt van het Latijnse woord voor drempel. Een tussen- of overgangsfase. Niet dit OF dat maar dit EN dat of geen van beiden. (Denk maar aan een letterlijke drempel tussen twee kamers: ben je nu in de hal of in de woonkamer?)

‘Liminaal denken zorgt dat je je je eigen overtuigingen en behoeften doorziet en die van anderen begrijpt.’ Het is ook het bewustzijn waardoor je veranderingen kunt creëren. Als je verder kijkt dan je eigen neus besef je ineens dat er ook andere mogelijkheden zijn.

Veranderingen vinden plaats op die zogenaamde drempels. Je kunt dit doen, maar ook dat… (In het geval van sporten: oh, wat een weerstand had ik voordat ik de sportschool inging en hoe ongemakkelijk vond ik het tegenover mijn trainer van nog geen dertig. Ik wilde weg… maar ik bleef…)

Kan niet bestaat niet

Een overtuiging is een idee dat voortkomt uit je ervaringen. Een ervaring is geen realiteit, het is jouw kijk op de werkelijkheid. Overtuigingen vormen de basis van alles wat je zegt, denkt en doet. Je hebt ze nodig om op te groeien tot volwassene, maar ze kunnen je  ook in de weg zitten. Op dat moment is het lastig om alle mogelijkheden die er zijn, daadwerkelijk te zien.

Het boek Liminaal denken noemt allerlei manieren die je kijk op de werkelijkheid verbreden. Een ervan: juist wanneer je denkt dat iets zonneklaar is, besef dan dan dat niet zo is. Probeer op zoek te gaan naar andere mogelijkheden. Zelfs als je denkt dat je gelijk hebt.

Ik las ergens iets over een team. Dat team had een geweldig plan, maar besteedde nogal wat tijd om het onderuit te halen. Dit om ervoor te zorgen dat de leden niets over het hoofd zagen. Een mooi voorbeeld van liminaal denken, dat de kans van slagen sterk vergrootte…

Spelen met wat er is

Het mooie van de uitgangspunten in dit boek is eigenlijk dat je je eigen gedachten niet zo serieus moet nemen. Je geeft dan meer ruimte aan wat er is. Anders kijken, ontdekken… Zo geef je jezelf daadwerkelijk de mogelijkheid om te veranderen. Ik vind het een avontuurlijk uitgangspunt, en jij?

Boek: De kracht van liminaal denken, Dave Grey (Trouwens: heel lekker leesbaar en met grappige tekeningetjes…)

BewarenBewaren

Lees meer

Foto van roze chrysant dichtbij - foto van Lisette Geel
persoonlijke groei

Denkend aan vroeger

Ik hoor mezelf vaak vertellen over mijn oma Leida. Zoveel zelfs, dat mijn dochter inmiddels het gevoel heeft dat ze haar ook heeft gekend. Mijn

Lees verder »
in de natuur kom ik thuis
natuur

Thuis in de natuur

Thuis in de natuur   In het boek Walden van Thoreau – uitgegeven in 1854 – vertelt de auteur hoe hij een eigen huisje in

Lees verder »
Chat openen
Hallo 👋
Hoe kan ik je helpen?