Wees ultiem nieuwsgierig

Als kind was ik al ongelooflijk nieuwsgierig en ik kan je zeggen: dat werd niet door iedereen gewaardeerd. Pas de laatste jaren ontdek ik dat het een prachtige eigenschap is.

Let op: ik zeg niet bemoeizuchtig. Bemoeizuchtig is vervelend. Er hangt ook vaak een oordeel aan. Maar nieuwsgierig, ultiem nieuwsgierig, brengt mij én de ander op een hoger plan. Brengt de wereld op een hoger plan.

Oké, dat leg ik uit.

Voor mij betekent nieuwsgierigheid: dat ik me afvraag waarom ik boos reageer. Dat ik me afvraag waarom iemand me negeert (en me oprecht afvraag of er iets is wat ik anders had kunnen doen). Dat ik wil weten waarom mijn zoon van smeden houdt. Dat ik mijn buurman beter wil leren kennen. Dat ik wil weten waarom mijn man graag workshops over massaevacuaties geeft. Dat ik wil weten hoe erg het precies is met het klimaat. Dat ik me verdiep in de armoede in Nederland. Dat ik benieuwd ben hoe het voelt voor mijn dochter om te genieten van haar balletlessen.

Kortom: mijn nieuwsgierigheid leert me van alles over mezelf en de wereld om me heen.

Hierdoor begrijp ik meer, vergroot ik mijn kennis én oordeel ik minder.

Een tijdje geleden was ik naar een bijeenkomst voor vrouwen. Het thema was werk. Ik vond er niet zoveel aan (weinig nieuws onder de zon) en op dat moment schoot me een interessante zienswijze van een vriendin binnen. Zij zegt namelijk dat als ze ergens is waar ze het niet naar haar zin heeft, dat ze zich concentreert op de dingen waar ze iets van kan leren. Een saaie presentatie? Marianne kijkt naar de manier van bewegen van de presentator. Ze luistert naar hoe hij zijn stem gebruikt. Voilà: een vorm van ultiem nieuwsgierig zijn.

Ik besloot dat ook te doen tijdens een van de workshops over vrouwen en hun relatie met geld. Daardoor viel het me op dat er een dame onder de deelnemers was die ontzettend enthousiast was en vol overgave met anderen haar visie deelde. Ze kwam mij behoorlijk zakelijk en professioneel over, daarom vroeg ik me af waar zij de waarde zag die dag. Na afloop van de training vroeg ik dat aan haar. Detail: de dame was Surinaams. Ze vertelde dat ze die dag geleerd had dat ‘witte vrouwen net zo krampachtig over geld denken als zwarte vrouwen’. Terwijl ze dacht dat ‘witte vrouwen’ daar veel gemakkelijker mee omgingen. We doen allemaal net zo raar, vond ze en ze maakte zich daar erg vrolijk over.

Nu ik terugkijk op die dag is dit het enige moment dat is blijven hangen en ik koester dat moment. Zij had iets geleerd over haar eigen zienswijze die dag en ik daardoor ook.

Ik koester mijn nieuwsgierigheid. Nieuwsgierigheid heeft leven in zich, energie. Nieuwsgierigheid brengt beweging, contact, verbinding… Nieuwsgierigheid is de eerste stap in het verschil maken.

Soms lukt het me niet, nieuwsgierig zijn. Ik weet dat ik daarmee kansen laat liggen maar toch gebeurt het soms. Als het me lukt om eraan te denken wel nieuwsgierig te zijn, dan verandert dat alles.

 

Lees ook:

Maak je werk waardevol met diep werk

Wie ben je en wat laat je daarvan zien?