Kapotte hoorn telefooncel

Verbinden begint met kwetsbaar zijn

Wanneer je op het diepste niveau uitwisselt, dan gaat het vaak om persoonlijke dingen; de zaken van het hart. Verbinden begint met kwetsbaar zijn. Over wat je gelukkig maakt, maar ook over je angsten, je worstelingen. Niet in de verwachting dat de ander het oplost, maar om uit te wisselen, te leren, te delen, te begrijpen. Zulke gesprekken zijn diep voedend en inspirerend.

Robert had weliswaar interessante gesprekken met mensen over bepaalde inhoudelijke zaken, maar miste echte vervulling. En hij voelde zich eenzaam, omdat hij het gevoel had dat niemand in hem geïnteresseerd was. Als hij iets vertelde, zei hij, dan leek het anderen weinig te boeien.

Een paar maanden later kon hij ineens wél diepe gesprekken voeren. Wat was er gebeurd? Daar heb ik het natuurlijk met hem over gehad.

Persoonlijke dingen delen

Het belangrijkste dat we vaststelden: de gesprekken begonnen pas echt te veranderen toen hij uit zichzelf persoonlijke dingen ging delen. Juist kwetsbaar opstellen zorgde blijkbaar voor verbinding. In eerste instantie zette dit inzicht alles op z’n kop. Immers: hij ontdekte dat het (in ieder geval deels) door hemzelf kwam dat anderen niet geïnteresseerd in hem leken. Daar schrok hij enorm van.

Mensen reageerden in eerste instantie verrast toen hij over zichzelf ging vertellen: zo kenden ze hem niet. Maar ook positief. Binnen een paar maanden kreeg hij ander contact met mensen die hij al jaren kent; familie, vrienden en collega’s. Hij ervaart steun en warmte, een luisterend oor. En anderen vertrouwen hem ineens ook veel meer persoonlijke zaken toe.

Beter luisteren

Wat er ook gebeurde, is dat hij nog beter ging luisteren en zich meer open ging stellen. Hij ontdekte dat hij niet alles alleen hoefde te doen, niet alles voor anderen op hoefde te lossen. Alleen maar hoefde te luisteren. Hierdoor is bijvoorbeeld ook het contact met zijn kinderen veranderd. Dat was al goed, maar hij was toch vooral de vader die advies gaf. Nu luistert hij meer, schetst voorbeelden van zijn eigen pad en laat hen verder hun eigen weg volgen. Hierdoor nemen ze hem vaker in vertrouwen. De band groeit.

Meer reflecteren

Als laatste: zo’n verandering in het voeren van gesprekken is een van de dingen die gebeuren in het gehele proces van groeien als mens. Ook Robert was volop in ontwikkeling. Naarmate hij zichzelf  beter leerde kennen, ging hij als vanzelf ook meer reflecteren. En dat maakte weer dat hij bewust dingen anders kon doen dan voorheen. En steeds vaker gaat dit alles nu onbewust. Regelmatig wordt hij verrast door weer een mooi gesprek.

Meer lezen over kwetsbaarheid en verbinding?

Boek De kracht van kwetsbaarheid van Brené Brown

Filmpje De kracht van kwetsbaarheid van Brené Brown

Artikel Fokke Obbema over de zin van het leven.

Blog De moed om kwetsbaar te zijn

Blog Zichtbaar zijn zoals je bent

Blog Ontmoet mensen die je hart aanraken