Klaprozen

Je stem vinden op papier? Schrijf vanuit wat je raakt

In mijn omgeving sprak ik twee mensen die graag meer willen met creatief schrijven, maar het maar niet voor elkaar krijgen. Het heeft niet te maken met ‘ik denk dat ik het niet kan’. Beiden weten dat ze kunnen schrijven. Waar ze wel tegenaan lopen is: de eigen stem niet kunnen vinden op papier. Terwijl ze wel in hun dagboek hele stukken hebben waaruit die stem blijkt.

Tussen schrijven in een dagboek en het schrijven van een verhaal of blog zit qua stem nog een hobbel die genomen moet worden. Hoe zit dat?

Write hard and clear about what hurts

Ik herken dit heel goed én onlangs merkte ik dat ik mijn stem steeds vaker vind. Mijn dagboek heeft daar zeker mee te maken. Write hard and clear about what hurts, de quote  van Hemingway, speelt hier een grote rol in. Schrijven vanuit wat raakt en zelfs pijn doet. In mijn dagboek heb ik deze quote echt omarmd en ik begin te merken hoe dit ook wat doet met de andere dingen die ik schrijf.

Schrijf over wat binnenkomt

Teksten worden goed als ik me laat raken door de situaties of gebeurtenissen waarover ik schrijf. Dan spat de energie er soms vanaf. Maar wanneer iets me niet boeit worden het slappe aftreksels waar geen leven in zit. Dat is ook de reden waarom ik wel kan schrijven over de dingen die me inspireren maar niet over iets abstracts als ‘personal branding’. Dat laatste lukt weer wel als ik zo’n term ‘binnen laat komen’ en ontdek wat het met me doet.

Ik denk daarom dat je pas een goed verhaal of blog kan schrijven vanuit wat je raakt. Ik ben erg benieuwd naar de verhalen van andere schrijvers. Herken je dit?