Bloem

Neem jezelf serieus (de buitenwereld schreeuwt altijd harder)

Je wilt schilderen, maar je eindigt in de badkamer met een emmer sop. Je wilt gaan sporten maar doet de administratie. Je hebt een vrije dag met eindeloze mogelijkheden, maar je ruimt alleen de garage op. Kortom: ‘eigenlijk’ wil je iets, maar er lijken altijd belangrijkere zaken te zijn die je tijd opslokken. Hoe zit dat? Neem je jezelf serieus?

Het is mij ooit zo uitgelegd: de buitenwereld schreeuwt altijd harder. Met andere woorden: wat jij wilt en nodig hebt is ‘slechts’ een zachte stem, die allereerst aandacht en stilte nodig heeft om haar te horen. Daaroverheen komt het lawaai van de buitenwereld: het brood dat gesmeerd moet worden, die was die gestreken moet worden, de manager van de afdeling die iets nú moet hebben… hoe doe je dan (ook) wat je zelf wilt?

Neem jezelf serieus

Neem jezelf en dat stemmetje serieus. Daarmee bedoel ik: herken het verlangen in jezelf en neem er de tijd voor om datgene wat die stem zegt ook uit te voeren. Ofwel: het kind in jou wil iets, dat is vaak een kinderlijk en blij verlangen, en de volwassene in jou pakt jezelf bij je nekvel en gaat zorgen dat je het ook uitvoert.

Pak jezelf in je nekvel

Om jezelf te verwezenlijken, moet je dus ruimte geven aan jezelf en tegelijk streng zijn. Je weet dat het goed voor je is, dus moet je ook zorgen dat je het doet. Want dat stemmetje is niets anders dan jijzelf, verlangend naar voeding (in de vorm van wandelen, sporten en creëren). En zonder de voeding raak je in een overleefstand. Juist door het luisteren naar je diepste verlangens, kun je de waan van de dag beter aan.

Soms betekent dit ook dat je het gesprek met iemand moet aangaan. Dit wil ik en dat wil jij. Voor mij is het belangrijk dat ik dat verlangen vorm kan geven. Hoe kunnen we hier een oplossing voor vinden? Kan het allebei? Als het nu niet kan, wanneer dan wel?

Dus: je wilt een strandwandeling maken, maar de was ligt er ook nog? Sta even stil: hoeveel tijd heb je en wat is er nu echt belangrijk? Kan het allebei? Ga in ieder geval naar buiten en waai uit. Die was is daarna zo gedaan.

Vergeet het niet, want die stem wordt maar al te snel weer overschreeuwd.

Lees ook:

Dwalen door de duinen, baden in het bos

Afscheid van de roze olifant

 

BewarenBewaren