Schilderij jeugdherinneringen

Mijn leven schilderen

Marc Chagall gebruikte elementen uit zijn jeugd in zijn tekeningen en schilderijen. Dat bracht me op het idee om mijn jeugdherinneringen te schilderen. Mijn doel was niet ‘iets moois maken’, maar gewoon, het vastleggen van een gebeurtenis. Ter ontspanning, niets meer, niets minder. Verder wilde ik oefenen met wat losser werken.

Van jeugdherinneringen vertellen weet ik dat je je als vanzelf meer herinnert als je eenmaal begint met vertellen. Daar kwam ik een paar jaar geleden achter toen ik mensen interviewde over hun herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog. Vaak zeiden ze: ‘Oh, daar weet ik niks meer van.’ Maar na tien minuten vertellen kon het gebeuren dat ze ineens een liedje uit die tijd zongen dat ineens weer bovenkwam. Zelf waren ze daar heel verbaasd over, maar na twee of drie gesprekken wist ik dat ik er gewoon op kon wachten dat dit zou gebeuren tijdens een interview.

Wat schilderen doet

Datzelfde, het bovendrijven van herinneringen, gebeurde toen ik mijn jeugd ging schilderen. Ik begon met een vrij heftige gebeurtenis van toen ik zes was. Toen ik eenmaal had vastgelegd wat ik nog wist, kwamen er veel meer herinneringen. Maar dat niet alleen; er kwamen ook gevoelens boven waarvan ik niet wist dat ik ze had. En ik zag en voelde ineens de oorsprong van patronen die ik met me meedraag. Dat laatste bracht me even van mijn stuk. Ik wist wel dat er iets als creatieve therapie bestaat, maar ik had dat nooit ervaren en ik wist zeker niet dat mijn eigen creatieve werk ook een dergelijk effect kon hebben. Ineens doorvoelde ik de zin ‘I make art to show my soul that I’m listening’, die ik deze week las.

‘Schilderend dromen’

Na het eerste schilderij ben ik nu aan de tweede begonnen. En weer ontdek ik nieuwe dingen. In beide gevallen begon ik met een heel realistische opzet van het werk. Pas wanneer de compositie staat, kan ik de ‘gewone’ muren en ruimtes loslaten. Loskomend van de fysieke ruimte begint het ‘al schilderend dromen’, in kleuren en beelden. Een plan is dan verder niet meer nodig. Ik hoef alleen maar mijn hart te volgen; het verhaal vertelt zich vanzelf.

Brei een trui voor je minotaurus (omarm al je eigenschappen)

Je stem vinden op papier

Keep going: over creëren in goede en slechte tijden