Maken we het belang van ‘een passie hebben’ te groot?  

Je leven lang bezig met wat je het liefste doet, samen lachen en dansen met vrienden, gezond en lekker eten en dat alles vol toewijding aan het leven. Klinkt perfect toch?

Zojuist heb ik een prachtig, verfijnd boekje uitgelezen: Ikigai. Een Japans woord dat zo ongeveer ‘het geluk altijd bezig te zijn’ betekent. Ikigai is de ultieme combinatie van je passie, missie, beroep en roeping.

Het boek gaat voornamelijk over een dorp in Japan, Ogimi, waar mensen veel vaker dan gemiddeld honderd jaar of ouder worden. De schrijvers hebben deze mensen geïnterviewd om achter hun geheimen van een lang leven te komen.

Bezieling

Bezieling – dat is waar Ikigai over gaat. Japanners kennen geen woord voor ‘met pensioen gaan’ zoals wij dat kennen. De meeste Japanners in dit boek blijven hun leven actief. Alle honderdjarigen in het boek hebben een moestuin en zijn gedurende de dag ook met andere activiteiten bezig, bijvoorbeeld manden vlechten. Ze halen hier veel plezier uit en denken ook dat dit de reden van hun lange leven is.

Samen lachen en plezier maken

Wat me ook trof was dat iedereen behoort tot een vriendengroep (er zijn er verschillende in het dorp) en dat dit werkt als een familie, een community. In dit boek wordt duidelijk dat die groep essentieel is… Er wordt veel belang gehecht aan samen lachen, dansen en plezier maken. Toevallig las ik in een artikel van Frank Kwakman ook dat hij het belang van community’s aanhaalt voor professionals. Natuurlijk, we zijn groepsdieren. Misschien nog meer dan we zelf denken.

Toewijding

Ikigai gaat om een activiteit waar mensen zich verbonden mee voelen, maar wel in alle rust en met concentratie. Het klinkt ook wat minder zwaar dan onze ‘passie’. Zo is een van de genoemde mensen in het boek elke dag bezig om haren in een penseel te doen. In de flow en met een snelheid die niemand kan evenaren. Een ander maakt servies van bijzonder porselein… De activiteiten op zich lijken niet zo groots en bijzonder als hoe wij vaak passie (willen) zien. Het lijkt er eerder op dat deze mensen iets gekozen hebben (of moesten kiezen?) om zich er vervolgens helemaal aan te wijden.


Toen ik dit boekje las, leek het mij dat we een woord als passie zo serieus nemen. De mensen in dit boek blijven bezig, bewegen, eten gezond, maar bovenal leven ze in het nu en genieten ze van alles. Een mooie les…

Over het boek : koop het niet als ebook, daar is het te mooi voor. Dik papier, mooi gebonden en tekeningen van bloesem op de schutbladen… een genot om vast te houden. Ik merkte dat ik het daardoor met aandacht las. Daarna heb ik trouwens uren lekker in de een flow zitten werken…

Wil je eens verder praten over jouw bezieling? Vul hieronder het contactformulier in of bel 06 55 89 85 05.

 

BewarenBewaren