Kun je dansen in de regen?

Er is een quote:

Life is not about waiting for the storms to pass…it’s about learning how to dance in the rain.

Het is een quote waarvan je misschien wel ziet dat-ie klopt, maar waarvan je wellicht ook denk: ja, maar hoe dan?

Het is een quote waarvan je zou willen dat-ie waar was…

Al enige tijd ervaar ik ten volle het tweede stuk van het citaat. Zaken die ik eerder als een ‘storm’ bestempelde, zijn er nog steeds. Maar op een of andere manier maken ze niet dat ik me lamgeslagen voel. Ik kan dansen in de regen…

‘Vroeger’ heb vaak gezegd en gedacht: als […] eenmaal voorbij is, komt alles goed. Alleen kwam er steeds weer iets anders.

Gaandeweg ontdekte ik dus dat er altijd ‘iets’ zou komen. ‘Ontdekken’ was in mijn geval echter alleen iets van het hoofd en niet per se van het hart…

Ik was zogezegd ‘bewust onbekwaam’ en er veranderde niets. Hoogstens kon ik mezelf iets meer vermannen.

Feitelijk echter, had ik veel last van elke storm, van ieder briesje zelfs. Er kwamen momenten dat ik niet meer durfde te zeggen dat er weer iets aan de hand was omdat ik wel voelde dat er iets in mij was dat daar zoveel last van had. Ik dacht dat het bij me hoorde en dat ik het moest leren dragen.

Maar toen… leerde ik dansen in de regen.

Kan dat? Ja! Dat kan. Is dat niet geweldig?

Je kunt leren om anders te denken. Niet met je hoofd, maar met je hart. En je leert het ook niet direct (als: ‘voel nu eens dat iets ergs je niet meer raakt’), maar door stil te staan en in jezelf te keren.

Door meditatie, door stilte, door ademhalingsoefeningen. Door vertragen. En door jezelf te voelen. Niet letterlijk met je hand ergens op je lichaam, maar van binnen.

Voelen dat je er gewoon bent. Door dat steeds weer terugkeren naar jezelf, ontstaat er een baken dat er altijd is en waarop je kunt vertrouwen. Een baken in jezelf. Dat baken maakt dat je kunt dansen door de regen.

Omdat je ondanks (en dankzij) alles bestaat. Omdat alles in wezen gaat zoals het gaat. En omdat jij daarin jij bent en dat dat precies de bedoeling is.

En vriendin die in het bovenstaande echt heel goed is, zei me:

Ik BEN het leven, MIJN leven is maakbaar.

Dansen in de regen en dan met blote voeten naar huis fietsen…