Schrijvende hand met blauwe mouw

De juiste woorden voor wat je doet

Voor professionals en ondernemers vind ik de juiste woorden voor wat ze doen, wie ze zijn en wat ze (willen) betekenen in de wereld. Ik zoek en vind de rode draad in lange carrières en zoek verhalen die duidelijk maken wie deze professionals in essentie zijn. Die rode draad geeft hen vaak het gevoel dat het ‘klopt’. Mijn woorden maken dat zij zeggen: ja, precies, dát ben ik.

En het wonderlijke, bijna magische wat er dan gebeurt, is dat zij meer gaan staan voor wie ze zijn en wat ze doen. Dat kan soms best even duren (dagen, weken, heel soms maanden). Maar het moment komt. Op een of andere manier zorgen de juiste woorden er dus voor dat zij energieker en zelfverzekerder worden en dus ook groeien in hun professionaliteit.

Wat er gebeurde met mijn klanten

Lisa vond dat ze projectplannen moest kunnen schrijven – en dat lag haar niet. Daardoor vond ze zichzelf niet goed genoeg in haar werk. Toen we echter vaststelden wat haar juist zo geschikt maakte voor haar baan en daaraan de juiste woorden gaven, kon ze dat gevoel van ‘niet goed genoeg’ achter zich laten.

Wim had moeite met het woord ‘adviseur’. Hij was het wel, maar noemde zichzelf niet zo. Zodoende werd hij te vaak voor uitvoerende functies gevraagd. Toen we erachter kwamen waarom het woord zo beladen was, kon hij dit gevoel van zich afschudden. Vrijwel direct daarna krijg hij een adviserende rol.

Voor mij zijn dit mooie momenten. Ze maken voor mij ook duidelijk dat je niet hoeft te veranderen. Het is vaak een kwestie van anders kijken en opnieuw benoemen.

Wat het oplevert

Die nieuwe woorden gebruiken de professionals met wie ik werk op hun website, social media-profielen, in gesprekken en/of sollicitatiebrieven en cv’s. De woorden zorgen vaak ook voor een shift in zichzelf, waardoor ze andere keuzes maken dan voorheen.

Wat levert dit op? Werk dat (nog) beter past, flow, meer zelfvertrouwen, focus en klanten of werkgevers voor wie het precies duidelijk is waarom ze met hen willen werken. Meer weten? Bel of mail me dan. Of stuur een berichtje via Whatsapp.