moedig in verbinding zijn-Lisette Geel

‘Ik kan naar niet naar je kijken’

“Wil je alsjeblieft van me wegdraaien als je praat, ik kan niet naar je kijken – er valt te veel te lezen op je gezicht,’ zegt de moeder tegen de vader. En ze zoeken hun telefoon weer op.”

Een citaat uit het vrij extreme verhaal Hallo allemaal uit de nieuwste verhalenbundel van A.M. Homes. Op het eerste gezicht lijkt deze scène overtrokken, bizar zelfs, maar tegelijk zit er een kern van waarheid in. Want wat vinden veel mensen het moeilijk om juist binnen hun gezin over hun gevoelens te praten.

Moed tonen

Laatst had ik een openhartig gesprek met een kennis. Haar tranen vloeiden en het gesprek luchtte haar op. Toen zei ze: ‘Maar ik vertel niets van mijn verdriet tegen mijn gezin, hoor.’ Dit raakte me. De meeste mensen willen niets liever dan in verbinding zijn én vinden het tegelijk moeilijk om hun hart open te stellen. Daarom vind ik de foto van deze vos mooi: hij zit enigszins beschermd achter de bladeren, maar zijn ogen zoeken contact. Voorzichtig en moedig tegelijk. Een voorbeeld voor mij en misschien ook voor jou?

Vanwege de liefde

Juist in je relatie en binnen je gezin zou het veilig genoeg moeten zijn om te vertellen wat je dwars zit, wat je raakt, wat je boos, bang of verdrietig maakt. Wanneer dat zo is, kijk dan of het lukt om iets van je gevoel te delen. Weet dat je emoties uiten uiteindelijk kan zorgen voor meer vertrouwen en verbinding. Meer liefde zelfs.

Moedig emoties uiten is iets wat ik zelf nog niet zo lang doe. Het is soms ongelooflijk spannend. Des te meer bewonder ik het wanneer ik mensen tref die zich wel uiten, ook al kost het de grootste moeite. Deze mensen zijn bereid vanwege de liefde of enige andere relatie dan ook om eerlijk te zijn, ondanks hun eigen ongemak.

No matter what

Wanneer je je uit, ook al is het gesprek vervolgens niet makkelijk of zelfs pijnlijk, komt er ook vaak een prettig gevoel bij. Ik weet niet goed hoe het heet. Een gevoel van trots zijn op jezelf, op je eigen dapperheid. Het besef ook dat je een stap hebt gezet, jezelf blootgeeft, no matter what. Uiteindelijk levert het vaak iets goeds op, vaker dan we denken. Het is wat mij betreft de moeite waard om het steeds weer te proberen.

 

Lees ook:

De moed om kwetsbaar te zijn

Verbinding start bij echtheid, niet bij harmonie

Uitreiken naar de ander