Geraakt worden

Met verwondering zien, luisteren, proeven, ruiken en tasten. Iedere dag weer opstaan en openstaan voor het nieuwe dat op je afkomt. Het grote zien in het gewone en het menselijke in het uitzonderlijke. Het leven zonder angst of oordelen verwelkomen en aanvaarden. Dat is openheid.

Vaak blijf je leeg achter als je krijgt waarnaar je verlangt. Voedsel, drank, seks… Tot je ontdekt dat juist erkenning van dat wat er is, zorgt voor geluk. Zowel deel uitmaken van het leven als erboven staan. Het gevoel dat het klopt. Als dat lukt, kun je intens genieten van een homp brood.  Een slok wijn. Een naakt lichaam. Lachen. Lachen tot je slap bent, of huilen. Huilen tot je merkt dat er een oneindige ruimte ontstaat.

De waarheid is te groot voor ons. Wat rest is je in vertrouwen verbinden met het leven. Een boom aanraken en de ruwe schors voelen. Stilstaan bij de geborgenheid die hij biedt aan werelden die je nauwelijks kent. Voelen hoe een dier reageert op je aanrakingen. Het trillende lichaam als het bang is of een lik over je hand als het zich veilig voelt. En een ander mens… Hem aankijken. Naar hem luisteren. Zijn eigenheid in je opnemen. Hem aanraken met een open hart.

Wat gebeurt er met je als je geraakt wordt? Kippenvel? Tranen in je ogen? Een gevoel van rust? Met hart en ziel een worden met het leven is erotisch. Je met passie geven is misschien wel een grotere vreugde dan het ontvangen. En hoe kan dit beter dan tegenover een ander mens? Voelen en gevoeld worden. Geven en nemen. Jezelf blootstellen, in al je kracht en kwetsbaarheid. Weerloos tegenover de ander maar met het vertrouwen dat je het leven deelt.

BewarenBewaren