Waarom het essentieel is om eerst voor jezelf te zorgen

‘Altijd eerst zorgen dat het met jezelf goed gaat, anders kun je niet voor een ander zorgen.’

Zo’n uitspraak waar dan meestal achteraan komt: denk maar aan het vliegtuig. Als de druk wegvalt, moeten ouders eerst zelf een zuurstofkapje opdoen en dan dat van de kinderen.

Nu ben ik gelukkig nooit in de situatie geweest, maar ik sluit niet uit dat ik toch eerst voor de kinderen had gekozen toen ze nog te klein waren. Dat is denk ik de impuls van iedere moeder of vader. Daarnaast heb ik het gewoon lang moeilijk gevonden om voor mezelf te kiezen.* Mijn hele familie heeft dezelfde kwaal. Mijn moeder heeft dat ooit opgelopen met Sinterklaas, toen ze van hem een gedicht kreeg of hij zijn paard een zomer in haar slaapkamer mocht stallen. Dit als grap nadat ze zelfs voor wildvreemden naaiklusjes ging doen…

Daarom was ik blij met een verhaal dat ik hoorde. Een persoonlijk verhaal dat me raakte. Een zaak van leven of dood zal ik maar zeggen.

Iemand vertelde mij dat hij teamleider bij een bank was, waar tijdelijk een aantal Indiërs kwam werken op de IT-afdeling. Een van hen was een man die binnen een week of drie zichtbaar ging kwakkelen met zijn gezondheid. De teamleider vroeg aan hem wat er scheelde.

De man vertelde dat hij zijn hele salaris, behalve de huur, opstuurde naar India. Daar konden ze het geld goed gebruiken.

De teamleider vroeg: maar wat nu als jij morgen dood op de grond ligt? Wie zorgt er dan voor je familie in India?

De man knikte… hij begreep de boodschap. Al snel was hij weer helemaal gezond. De teamleider is inmiddels beroepsmatig coach geworden, met wie ik laatst een kop koffie dronk. Hij sloot het verhaal af met: ‘Je mag anderen helpen zoveel je wilt. Mits je dat op een manier kunt doen die ook voor jezelf gezond en prettig is.’

Lees ook:

Antwoorden liggen in jezelf

Uitreiken naar de ander

De tijd doden is jezelf doden

 

*Ja, ik weet dat het zuurstofkapje ook ECHT essentieel is…