Dwalen door de duinen, baden in het bos

Bijna twintig jaar woonde ik aan de duinrand voordat ik niet alleen de schoonheid, maar ook de herstellende werking van de natuur ontdekte. Niet uit boekjes maar gewoon, door er te zijn. Ik kwam er tot rust, ging steeds meer details zien en voelde me steeds levenslustiger.

Ik pakte ook het fotograferen weer op. Mensen zeiden dat ze zo rustig werden van die foto’s. Ik interpreteer dat zo dat zij voelden wat ik daar tijdens het fotograferen mocht ervaren.

Baden in het bos

Onlangs vertelde iemand me dat er een term voor deze voordelen van de natuur is: shinrin-yoku, ofwel ‘baden in het bos’. In het Engels vind ik dit nog mooier klinken: forest bathing.

Wetenschappelijk bewezen

Japanse onderzoekers wisten in de jaren tachtig te onderbouwen dat in de natuur zijn erg gezond is. Wanneer je daar ontspannen loopt, werkt dit kalmerend, verjongend en herstellend. Dit inzicht vormt inmiddels een van de pijlers van de Japanse gezondheidszorg. Iets dat we intuïtief weten, is wetenschappelijk onderbouwd.

De voordelen zijn talloos. Minder stressgevoelens, betere stemming, betere concentratie, lagere bloeddruk, maar ook verdieping van vriendschappen, stijging van het geluksgevoel en levenskracht. En dat allemaal door er gewoon te zijn.

Samen naar buiten

Tegenwoordig gaan er steeds meer mensen met me mee naar buiten. Familiebezoeken eindigen in de duinen. Netwerkafspraken combineer ik met een wandeling. Mensen die graag fotograferen laat ik ook hun toestel meenemen.

Dwalen door de duinen

De volgende logische stap is dat ik tegenwoordig coach in de natuur. Mensen komen zo’n twee uur met mij dwalen door de duinen en komen tot rust. Door trage vragen breng ik hen weer bij zichzelf en waar ze naartoe willen. Zo is wandelen door het mulle duinzand, omgeven door vogels en andere dieren, louterend, verrijkend en soms grensverleggend.

Wil je dat zelf ontdekken? Mail of bel me voor een afspraak.

Lees ook: Dansen in de regen, Netwerkgesprek of afspraak? Ga samen naar buiten, Je neus achternaThuis aan de duinrand

 

BewarenBewaren