De seizoenen omarmen

Ik ben dol op de herfst en ik heb er in mijn omgeving al heel wat gesprekken over gevoerd. Iemand wees me zelfs op een blog De herfstfetisjist van Veldhuis. Wat het is? Een feest voor mijn zintuigen! De geur, de frisheid, de kleuren… Natuurlijk, dat met ‘boeken, thee en een dekentje op de bank’ is ook heerlijk, maar dat is niet per se wat ik bedoel met houden van de herfst. Ik heb het over herfststormen, het bos, vliegenzwammen en eindeloos veel foto’s maken… Als de wind door me heen waait en de bladeren om mijn hoofd dwarrelen ben ik gelukkig.

Wat ik echt mooi vind als ik het gesprek open over de herfst, is dat er mensen zijn die zeggen: ik hou van alle seizoenen. Ja, dan kun je echt het leven omarmen. Ik hou ook van andere seizoenen – ik vind de lente heerlijk en tot laat buiten zitten in de zomer heeft ook zeker wel wat, maar de herfst verwarmt mijn hart. Toen de herfst laatst zou beginnen en het bleef maar warm, vond ik dat jammer. Hoewel ik wel heb geprobeerd er volop van te genieten. En ik heb meer mensen gehoord die dat zo hebben ervaren, maar vast niet die mensen die houden van alle seizoenen…

Ook mooi is dat diezelfde seizoenomarmers er soms echt over nagedacht hebben. Dan zeggen ze bijvoorbeeld: ‘Ik hou van alle seizoenen maar de zomer heeft minder z’n specifieke geur.’ Prachtig! (Is dat eigenlijk zo? Als het dertig graden in een weiland is heeft dat ook een geur, toch?)

De seizoenen spelen in ieder geval in mijn leven een grote rol. Het meest intens heb ik dat mogen ervaren toen ik voor mijn gezondheid iedere dag naar buiten moest. Ik heb toen de natuur achter mijn huis in al haar facetten ervaren. De foto’s die ik maakte, zette ik op Instagram en als ik daarnaar kijk voel ik nog de emoties van toen. (Sowieso is het mooie van Instagram – als je ten minste natuurliefhebbers volgt – dat je een mooie blik op de seizoenen krijgt.) Ik begon in de winter en langzamerhand werd het mooier weer en voelde ik me ook beter. Natuurlijk, in de herfst was ik weer helemaal genezen.

BewarenBewaren