Hart gekerfd in boom

Communiceer vanuit je hart (overal en altijd)

Hoe communiceer je als ondernemer op je website? Met je blog? Op social media? In het kort is mijn antwoord: laat je hart spreken. Iedere dag opnieuw. Natuurlijk: ik zou het kunnen hebben over je why of over je professionele identiteit. Waarom noem ik praten en schrijven over je werk dan zo soft ‘communiceer vanuit je hart?’ 

Ik ervaar iedere dag dat er eerst een connectie moet zijn voor ik met klanten aan het werk ga. Dan heb ik het over gevoel en klik.

Een woord als hart gaat om de kern, de essentie, om emotie, om verbinding.

Wat het ook oproept: het klopt allemaal. In je werk ben je ook gewoon wie je bent.

Het hart leidt de weg

Te zweverig? Zou kunnen. Voor mij is een woord als hart niet zweverig. Is liefde zweverig? Is een hart dat klopt van opwinding zweverig? Leidt dat hart je niet heel duidelijk de weg? En waarom zou dat met het hart van je bedrijf anders zijn?

Maar communiceren vanuit je hart, dat hoef je toch niet te leren?

Jawel. Vaak wel. Denk maar aan hoe je je soms laat verleiden tot oppervlakkige gesprekken of praten over zaken die er niet toe doen. En ook hoe je echt in contact komt met mensen wanneer je spreekt in verbinding met jezelf.

Voor een ondernemer is het goed om stil te staan bij ‘wat zegt mijn hart nu eigenlijk ?’ En vooral: hoe breng ik dat in mijn werk, gedrag en communicatie tot uiting? Hoe leg ik de verbinding met anderen?

Geven, delen en ruimte scheppen

Verbinden doe je door ruimte te bieden aan een relatie. Met mildheid, zonder oordeel en vooral vanuit luisteren en er zijn. Vanuit geven, delen en ruimte scheppen. Van hart tot hart. Vanuit openheid. Vanuit tijd…

Hoe dat er concreet uit kan zien?

  • Laat dat wat jou oprecht raakt, leidend zijn. Als jij wordt geraakt en het lukt je dat gevoel over te brengen, is de ander ook geraakt.
  • Stel de ander vragen en laat merken dat je hem of haar echt belangrijk vindt.
  • Gebruik beelden die iets toevoegen aan je boodschap.
  • Deel verhalen. Verhalen gaan over personen of personages waar lezers iets bij voelen.
  • Deel kleine momenten uit je eigen leven.
  • Forceer niet en dring niets op.

Vind je essentie

Belangrijk is ook: ontdek wie jij wezenlijk bent en probeer die essentie te vertalen op papier. Niet door het te vertellen maar door het te zijn. Heb je humor? Wees humoristisch. Ben je gestructureerd? Je website is het perfecte voorbeeld. Coach je provocatief? Schrijf dan ook zo.

Het is niet altijd gemakkelijk om die essentie van jezelf te zien. Gewoon, omdat je jezelf gewend bent. Ik help je om de kernboodschap te vinden die precies uitdrukt waar het bij jou over gaat. Vervolgens kijken we samen hoe we die boodschap in alles wat je doet kunt laten doorklinken.

Interesse?  Ik help je graag op weg.Mail of bel me gerust om eens van gedachten te wisselen.

Meer lezen?

Zichtbaar zijn zoals je bent

De juiste woorden voor wat je doet