Angst is een vergrootglas

Iedereen is wel ergens bang voor. Dat was altijd al zo, maar nu, tijdens de coronacrisis, liggen de angsten meer aan de oppervlakte. Wat ik zie is dat mensen nu meer voor hun angst uit durven komen. Het lijkt gerechtvaardigder om bang te zijn. Angst werkt daarbij als een vergrootglas.

Middenin de angst zie ik vaak verwarring en gelatenheid óf juist een staat van actie. Doen wat er gebeuren moet. Ik ontdekte dat wanneer ik de angst toelaat en ook uitspreek dat ik bang ben, de angst afneemt. Wat ervoor in de plaats komt is helderheid. Over wat belangrijk is, wat ertoe doet. Dat bedoel ik met ‘angst is een vergrootglas’.

Ieder heeft eigen angsten

Wat ik deze dagen ook leerde over angst is dat ieder voor iets anders bang is. Zo liep ik vorige week met een klant door de duinen en ze vertelde hoe bang ze is als iemand autoritair tegen haar praat. Op dat moment raakt ze in paniek en kan ze niets meer. En terwijl we dat bespraken kwamen we in een kudde Schotse hooglanders terecht (verdekt achter een duin). Op dat moment voelde ik angst opkomen, maar zij liep er monter doorheen. En ik dacht: wat mooi. Je kunt ergens bang voor zijn, en voor iets anders weer helemaal niet.

Een andere klant is in deze tijden van corona vooral bang dat mensen ‘wild’ worden en gaan plunderen en dat zij als kwetsbare iets oudere medeburger klem komt te zitten. Zelf vind ik triage het engst; dat mensen moeten gaan kiezen tussen leven en dood. Misschien gaat het in beide gevallen om controleverlies? In ieder geval hebben we er elk ons eigen verhaal bij.

Erkennen van angst

Het is soms moeilijk de angst van een ander te begrijpen. Maar dat hoeft ook niet. Je eigen angst valt niet altijd uit te leggen, maar dat geldt andersom ook. Het is dus genoeg dat je de angst van de ander erkent, net zoals je wilt dat jouw angst wordt erkend. Het ís er. Zelf merk ik dat erkenning voor mij genoeg is. Niemand hoeft gerust te stellen. Niemand hoeft te sussen.

Angst is er. Volop. Overal ter wereld, in ieder mens. Het gaat erom dat we deze angst erkennen. En dan komt er bijzonder genoeg soms weer ruimte om te ademen en om helder te zien.

 

Lees ook:

De wijsheid van het niet weten

Wanneer je het even niet weet en wat er dan kan gebeuren