Veer

Alleen zijn: bijkomen of bij jezelf komen?

Dit weekend was ik aan het schilderen. Ik verbeeldde met acrylverf in veel kleuren een jeugdherinnering en deed dat zwijgend. Uren achtereen. Ik probeerde van alles en voegde er elementen aan toe toen ik merkte dat er door het schilderen nieuwe herinneringen bijkwamen. En gevoelens.

Zulke diepe gevoelens zelfs, dat ik er geen woorden voor had. In eerste instantie bleek ik die te kunnen uitdrukken met verf. Maar de diepte die dat opleverde, daarvoor kon ik geen elementen meer vinden. Dus ging ik wandelen, om te voelen wat er gevoeld wilde worden.

Voelen welke gevoelens je hebt

Door deze gebeurtenis stelde ik vast hoe belangrijk het is om de tijd te nemen om te voelen. En om dat vooral alleen te doen. Die dag leerde ik dat ik in het verleden maar al te vaak sprak over de dingen die ik voelde, waarmee ik de diepte van de gevoelens vaak passeerde. Mijn neiging was om vooral over gevoelens te praten, waarmee ik ze ook vaak heb weggeredeneerd, goedgepraat of stuk geanalyseerd. Op een of andere manier lukte het me nu om de gevoelens er te laten zijn.

Toen ik mijn bevindingen deelde met een vriend, bleek hij dat te herkennen. Dat het natuurlijk mooi is dat je vrienden hebt om je gevoelens mee te delen, maar dat het ook van belang is om die gevoelens alleen te doorvoelen. Wat dat oplevert is nieuwe ruimte. Weer wat meer besef, wat meer begrip van het leven leiden zoals het is.

Gevoelens van verlangen

Deze tijd van corona werpt mensen terug op zichzelf. Sommigen zijn hele dagen alleen. Anderen zijn juist niet alleen en verlangen soms naar de stilte. De vraag is of dat een verlangen is naar niet-lawaai en niet-indrukken, of dat het echt een verlangen is naar alleen zijn. Dat zijn verschillende dingen. Misschien wel het verschil tussen ‘bijkomen’ en ‘bij jezelf komen’.

Luisteren naar je lichaam

We zijn sociale wezens. Als we dat niet al wisten, dan voelen we dat deze laatste weken allemaal. Maar het is goed om ook onze binnenwereld te kennen, om ons te kunnen verhouden tot het leven buiten ons. Alleen al de vraag: hoe voel ik me? en dan luisteren naar wat je lichaam je vertelt, kan een groot verschil maken.

 

Verder lezen:

Alleen op reis

Trouw, 6 april 2020 Waarom we niet kunnen genieten van doelloos wandelen

Neem jezelf serieus (de buitenwereld schreeuwt altijd harder)

Wanneer je het even niet weet en wat er dan kan gebeuren

Angst is een vergrootglas